Thailändska kryddor

Något som är säreget för Thaiköket är självfallet kryddningen. Det är väl förvisso det som ofta skiljer de olika köken från varandra överlag dock, så det är inget unikt för just Thailand. Men det som jag älskar just med det asiatiska köket är att allt ska hållas så färskt som möjligt, och man tar verkligen till godo på allt från naturen. Frön, stjälkar, rötter, blad, blommor m.m. En del går ju att få tag i färskt även här i Sverige, men mycket måste vi också förvara torkat.

Förvara godbitarna rätt
Vi på Restaurang Orkidé har självfallet våra favoriter, precis som alla matintresserade har. Det viktiga för vår del blir istället att verkligen förvara alla godsakerna på rätt sätt, men vi har tagit hjälp av påsklämmor från klammor.se som gör att vi kan bevara våra ingredienser på ett bra sätt så att de inte tappar varken smak eller doft. Det m å inte vara ultimat, men kan likväl vara ett gott tips för dig som precis som vi vill få det så snarlikt färskt som möjligt.

Basilika, citrongräs och ingefära är sådant som man kan förvara väl förslutna i påsar, medan man kanske får vara lite mer försiktig när det gäller såsena (typ fisksås och ostronsås). Det är sådant som gör sig bättre förvarat i glasburkar med lock, eftersom de har den konsistensen de har.

Värt att testa
Om du vill utveckla dina kunskaper om det thailändska köket så är det att rekommendera att du testar dig igenom smakerna en för en till att börja med. Sök upp närmaste thaibutik och köp på dig ett lager med olika chilipastor, palmsocker, tamarind, koriander och galanga till att börja med. Ta en ingrediens i taget och testa dig fram med hjälp av recept från nätet.

Det enda sättet du kan misslyckas på är om du inte vågar testa överhuvudtaget.