Sverige och Thailand

thailand elefanterSverige har en stark koppling till Thailand, oavsett om det är resor till det varma landet flera mil härifrån eller om det är att gå ut och äta på vår favorit-thaihak så är det en koppling som många har. De flesta har någon gång ätit en pad-thai, tagit en thaimassage eller till och med flugit till Thailand. Vad som knyter vårt kalla avlånga land till det varma landet Thailand går inte att svara på riktigt. Det är ett av svenskarnas favoritresmål i världen och dit tar vi gärna familjen med oss. Trots tsunamin som slog hårt mot Thailand och turism så kvarstår ett stor intresse för landet. Inte något annat land har den kopplingen till Sverige över gränserna. Vi åker exempelvis gärna till Gran Canaria men vi ser inte alls den spanska kulturen lika integrerad i det svenska som den thailändska är.

Siam i Sverige

Thailand som tidigare benämndes Siam är ett land som går att koppla starkt till Sverige. Här har vi thailändsk massage, mat och skönhetsvård. Anledningen kan vara att hit flyttar många unga thailändska förmågor som verkar ha entreprenörskap inprogrammerat. Med stark vilja och stor kunskap om den thailändska kulturen så smälter de perfekt in i det svenska samhället. Det finns omkring 40 000 thailändare i Sverige, där cirka 70-80 % är kvinnor. Många av de thailändska kvinnor som bor i Sverige kom via äktenskapsmigration. I Thailand finns där även svenskar såklart och där är det vanligt med pensionsmigration. Det innebär alltså att när svensken arbetat ett helt liv så packar hen sitt hus och åker till Thailand och stannar där. Omkring 20 000 svenskar bor i Thailand mer än 6 månader per år.

Kulturskillnader

Trots att våra länder har integrerats väl så finns där såklart kulturskillnader. Bland annat har vi olika religioner, i Thailand är buddhismen utbrett och i Sverige kristendomen. I Thailand är det viktigt att visa respekt, det finns bland annat ett speciellt sätt att hälsa på där man sätter ihop handflatorna och säger ”Sawandee kaa/kap”. I Sverige är vi absolut inte lika formella och tar gärna i hand. Det är bra att tänka på när du möter en person från Thailand att vi hälsar olika.