Pad Thai – mångas favorit

pad thai I Thailand finns en god matkultur, en kultur som spritt sig till västerländska länder och idag är exempelvis en Pad Thai en klassiker på den lokala thaikrogen. Men tro inte för en sekund att den mat du äter hemma på thairestaurangen skulle vara samma som de äter i Thailand. I Thailand är det bland annat vanligt med lokala rätter och det man äter i norra Thailand är inte alls samma som i södra delarna. Dessutom är ofta maträtterna betydligt mer starka än de du får, även om rätterna bär samma namn. Hade det varit samma styrka på maträtterna så skulle restaurangägarna ha det svårt att få återkommande gäster då våra smaklökar tyvärr inte klarar hettan.

Olika rätter från olika delar

I de norra delarna av Thailand har maträtterna ett starkt band till Burma och Kina, det finns alltså starka influenser från det burmanska och kinesiska köket. Det innebär att rätterna ofta har inslag av mer mildare rätter. Man använder alltså lite mildare kryddning och nudlar är en vanlig ingrediens.

I centrala Thailand är anknytningen fortfarande stark till Kina men också till Indien. I centrala Thailand äter man mycket ris, både som egna rätter och som tillbehör. Det eftersom centrala Thailand har världens bästa ris. Soppor med citrongräs och curry är ett vanligt inslag i matkulturen.

Slutligen har vi kommit till den södra delen av Thailand, den del som besöks mest flitigt av turister och där matkulturen nu börjar få riktigt heta inslag. Matkulturen färgas starkt av dess läge mot havet då skaldjur och fisk är en stor proteinkälla samt dess position mot Malaysia. Maträtterna innehåller en hel del chili och curry. En storfavorit i väst, satayspett med jordnötssås har sitt ursprung från de södra delarna av Thailand.

Gemensamma maträtter och ingredienser för Thailand oberoende av område är bland annat: ris, nudlar, buljonger, grön, röd, gul och panangcurry, ägg, grönsaker och en del kött.