Laga thailändskt på egen hand

För att fortsätta på förra månadens tema om mat så tänkte vi den här gången skriva lite om kök. Försöker man sig på att laga thailändsk mat här i Sverige så är det ju där det sker, och en del thailändska rätter kan vara rätt så krävande att laga. Speciellt då för den som är lite ovan och inte vuxit upp med det, oavsett hur mycket hon tycker om det thailändska köket. Det tar tid att sätta sig in i hur man lagar mat som på många sätt och vis är väldigt annorlunda från den vi är uppvuxna med och vana vid. Men vi försöker ändå, både för att det är gott och för att det är roligt. En spännande utmaning.

Videoinspiration
En sak som man kommer behöva föra att laga thailändsk mat är en wok. Det är inte ovanligt att många har en sådan hemma idag, men få använder den på ”rätt” sätt. Det är ingenting som är enkelt att förklara i ord, så i stället så rekommenderar vi YouTube – där finns mängder med videos där man kan se hur man lagar thailändsk mat på rätt sätt – och samtidigt få inspiration till vilka köksredskap som är användbara! Det är också viktigt att komma ihåg att råvarorna är mycket viktiga. Vilket ju är sant för all matlagning, men i högre grad för thai.

(Sedan vill vi också nämna lite om vitvarorna i köket, bara sådär. Anledningen är att vi upptäckt att det finns något som heter vitvaruservice, som från Henningsons El, som erbjuder vitvaruservice Dalarna. Med underhåll och service kan kylskåp, diskmaskin och fryst få förlängt liv, med tiotals år. Ett litet tips)

Slutligen så något om en av de stora utmaningarna med att laga thailändsk mat: de många smakerna. I många thailändska rätter så blandas flera olika starka smaker. Det är en stor utmaning att få balansen rätt, men blir väldigt gott när man lyckas!

This entry was posted on 3 november, 2017, in Mat. Bookmark the permalink.